Mozgalmas nyári időszak a Napsugár Otthon intézményeinek életében

A Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány támogatásával a 2016. év június –augusztus hónapjaiban több olyan programot szervezhettünk, ahol az ellátottak, hozzátartozóik, illetve a dolgozók is jól érezhették magukat.

Június 23-án nyílt nappal egybekötött Férfinapot rendeztünk a kisteleki Napsugár Otthonban. A hozzátartozók először egy értekezleten vettek részt, ahol az intézményvezető Asszony tájékoztatót tartott az elmúlt egy évben történt eseményekről, változásokról. Az ellátott jogi képviselő Ladányi Mónika beszélt az ellátotti jogokról, jogorvoslatokról. Szalai Józsefné alapítvány kuratóriumának elnöke röviden ismertette az alapítvány működését. Elmondta, hogy az elmúlt egy év alatt az alapítvány támogatásával több esemény is megvalósult a Napsugár Otthonban, mely mind a hat részleget érinti. A kisteleki otthon életében egyik jelentős támogatása az alapítványnak a 11 db korszerű betegágyak adományozása volt. Kiemelte, hogy a 2016.–os év szerencsés volt a pályázatok tekintetében is, hiszen sikeres pályázatok születtek működési, szakmai, normatív támogatás tekintetében, de sikeres volt a Családbarát Ország pályázati felhívásra írt programsorozat is. A megvalósult pályázatokról Mucsiné Sisák Ágnes szociális és mentálhigiénés munkatárs tartott tájékoztatót, majd levetítésre került ezen pályázatok pillanatképeiből összeállított kisfilm is. Az értekezletet követően a délután a Férfinapi köszöntővel folytatódott. Az intézmény kisudvarán együtt ünnepelt lakó és hozzátartozó. A játékos vetélkedő jó hangulatban telt, miközben az alapítvány felajánlásaként felszolgált üdítőt, édes süteményt fogyaszthattak a jelenlévők.

Augusztus 3-ára kirándulást hirdettünk a Napsugár Otthon idős ellátás lakói részére, hogy az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkba jöjjenek egy közös kirándulásra. A felhívásra közel 60 fő jelentkezett a három (kisteleki, ruzsai és mórahalmi) idősotthonok ellátottjai közül. A kirándulás költségét teljes mértékben a Napsugár Otthon lakóiért alapítvány támogatta, így a résztvevőknek nem kellett fizetni sem a buszköltségre, sem belépőre, sem pedig a parkban történő kisvonatozásért. A napközbeni csemegét valamint az ebédet is az alapítvány finanszírozta.

A résztvevők különböző telephelyekről egyszerre érkeztek a park területére. A park vezetőségének engedélyével a kirándulók közel a skanzenhez, kevés gyaloglással foglalták el helyeiket a Kisgőzös büfé területén. Rövid ismerkedés után, ki gyalogosan, ki kisvonattal elindult felfedezni a park látnivalóit. A Skanzen házai közötti séta, nosztalgiázásra csábította a lakóinkat. A jó idő is hozzájárult, ahhoz hogy hamarosan dalra fakadt a csapat és együtt énekelve múlatták az időt, míg várakoztak a Kisteleken főzött finom ebédre, mely paprikás krumpli kovászos uborkával és meggyes rétes volt. Ebéd elfogyasztása után még jutott idő egy kis közös játékra, beszélgetésre és nótaszóval indult vissza mindenki a saját kis „otthonába”.

Augusztus 12-én az Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon mentálhigiénés csoportja bogrács gulyás főzőversenyt hirdetett a Napsugár otthon részlegeinek, ahol ellátottak és dolgozók közös csapata mutathatta meg főzőtudományát. A főzőversenyen részt a kisteleki Napsugár Otthon, a ruzsai Idősek Otthona, a mórahalmi Idősek Otthona, az Ásotthalmi Fogyatékos Személyek Részlege, a vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthona és Lakóotthona  valamint, a házigazda, az Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon és Lakóotthon csapata. Az előre elkészített bográcsfőző helyeken változatos ételek készültek. Kistelek csapata lecsóval, Mórahalom és Ásotthalom közösen gulyáslevessel, Ruzsa paprikás krumplival, Hódmezővásárhely pásztor tarhonyával, Ópusztaszer lakóotthona csirkepaprikással, míg Ópusztaszer nagyintézete babgulyással kápráztatta el a háromtagú zsűrit. A csapattagoknak desszert gyanánt lehetőségük volt kókuszgolyó készítésére is.

 A zsűri Szalai Józsefné a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány elnöke, Sándor Györgyné a napsugár otthon üzemeltetési koordinátora és Faragó József az ópusztaszeri otthon nagyra becsült szakácsa volt. A zsűrinek igen nehéz dolga volt, hiszen a jók közül kellett kiválasztani a legjobbat, vagyis a legfinomabb ételt készítő csapat nem más, mint a hódmezővásárhelyi társintézmény volt. A csapatok egy kötényt kaptak, melyet a résztvevők aláírásukkal tettek egyedivé, valamint a nyertes csapat egy tortával is gazdagodott, melyet a közösség fogyasztott el. Akik nem mindig álltak a bogrács körül, azoknak lehetőségük volt több szabadtéri program-és sportlehetőség közül választani. Többek között lehetett tollasozni, focizni, pingpongozni, célba dobni valamint az ügyesebb kezű lakók és dolgozók a kézműves asztalnál készíthettek emléket az eseményről saját részre vagy akár ajándékba is.

A már másodszorra megrendezett bogrács főző verseny sikere arra ösztönöz mindenkit, hogy jövőre is legyen egy ilyen program, amely lehetőséget biztosít lakónak és dolgozónak egyaránt, hogy kiszakadva a hétköznapokból új élménnyel gazdagodjon.

Köszönjük a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítványnak, hogy támogatta  a rendezvényeinket és ez által emlékezetes és több ember számára elérhető programot kínálhattunk az intézmény ellátottjainak.