“Másokért megújulni”-lelki egészségvédelem segítőknek

NEA-TF-17_SZ-0239 pályázati program záró rendezvénye

 

A Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány “Másokért megújulni”-lelki egészségvédelem segítőknek NEA-TF-17_SZ-0239  nyertes pályázatának záró rendezvénye 2018. 03.20-án került megrendezésre a Csongrád Megyei Napsugár Otthonban. A rendezvényen részt vett a Csongrád Megyei Napsugár Otthon hat intézményének számos dolgozója, meghívott érdeklődők. Előadást tartott Oczelláné Kis R. Márta dietetikus, aki az egészséges táplálkozással kapcsolatos gyakorlati tanácsaival látta el a jelenlévőket. Meghívott előadóként Törökné Jenei Julianna az SZGYF élelmezési referense a közétkeztetés szabályairól beszélt.  A Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány Kuratóriumának Elnöke a Szalai Józsefné  tájékoztatást adott az alapítványról, annak munkájáról.

Mucsiné Sisák Ágnes pedig a pályázati programot ismertette:

„A rendezvény sorozat célja az volt,  hogy a Napsugár Otthon intézményeiben dolgozó szakemberek a mentálisan megterhelő munkájukból feltöltődjenek, lelki egészségük javuljon. A programsorozatban lelki, fizikai és kulturális tevékenységet terveztünk.

Lelki egészség védelmében készségfejlesztő tréningeket szerveztünk, melynek célja az volt,      hogy a gondozó szakemberek kompetenciája, ön és társismerete növekedjen, mely által a munkavégzésük hatékonyabbá, személyiségük stabilabbá váljon.

A készségfejlesztő tréningeket kommunikáció, önismeret fejlesztő és konfliktus kezelés témakörökben szerveztük.  Az intézményeink közül az ópusztaszeri otthonban, az ásotthalmi részlegben, és a Vakok otthonában és kisteleki intézményben dolgozó munkatársaknak konfliktus kezelés és önismereti tréninget összesen 6 alkalommal 3 órás ülésszakban pszichológus vezetésével, valamint minden telephelyen 10 alkalommal szintén 3 órás ülésszakban kommunikációs tréninget mentálhigiénés szakemberek vezetésével tartottunk.

Az egészséges életmódhoz kapcsolódva két programot terveztünk. Egyrészt a fizikai aktvitás fenntartása érdekében 2017. szeptember 22.-én ópusztaszeri intézményben sportnapot szerveztünk, amellyel a mozgás fontosságára és örömére hívtuk fel a figyelmet, 5 fős csapatok részvételével, ahol a versenyzők találékonyságot, ügyességet célzó feladatokat teljesítettek.

Másrészt az egészséges táplálkozás és a könnyen elkészíthető ételek jegyében meghirdettünk egy receptgyűjtést az intézmény telephelyein dolgozók körében és annak eredményét összegyűjtöttük és egy recept füzet formájában, melyet minden munkatárs megkapott, majd ez már a mai napnak egyik része, hogy az abból kiválasztott ételt elkészítve, kóstolásra elhozták ide. Ehhez kapcsolódóan kértük fel az intézmény dietetikusát is, hogy néhány megfontolandó gondolattal beszéljen az egészséges táplálkozásról.  Cél az volt, hogy bemutassuk, hogy munka mellett kevés időráfordítással is lehet egészségesen táplálkozni.

A kikapcsolódás érdekében színház látogatásokat szerveztünk, amelyen minden telephelyről részt vehettek a dolgozók, összesen 140 fő juthatott el így színházi előadásra.”

Mindezek után a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány Kuratóriumának Elnöke megköszönte a pályázatban résztvevő személyek és azon önkéntesek segítségét, akik a rendezvények szervezésében segédkeztek. Külön megköszönte Kerepeczki Magdolna intézményvezető segítségét a helyszín biztosításáért, valamint Mucsiné Sisák Ágnes terápiás munkatársnak a pályázat beadásában, lebonyolításában és a közeljövőben szükséges elszámolásában történő önkéntes munkáját. Mindezek után a programsorozat képes összeállítását nézhették meg a jelenlévők kisfilm formájában.

A záró rendezvény befejezéseként az intézmények által összeállított receptgyűjteményből készített ételeket kóstolhatták meg a jelenlévők. Az ünnepség jó hangulatban zárult, üres gyomorral nem távozott senki.