Lovas tanyára kirándult a Napsugár Otthon

A kisteleki Csongrád Megyei Napsugár Otthon életébe hagyomány, hogy  olyan kirándulási lehetőséget keressen az ellátottak részére, amely nincs messze, különösebb fárasztó gyaloglást nem igényel és valamilyen élményt nyújt a résztvevők számára.

Ezt a lehetőséget találtuk meg a balástyai Kóbor-ló lovas tanya kínálatában.

A Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány támogatásával volt lehetőségünk 2017. július 25-én elvinni lakóinkat egy élményszerző kirándulásra. A Kistelektől kb. 10 km-re erdővel határos lovas tanyán töltöttük el a nap egy részét. A lakóink közel 30 %-a vállalkozott a kihívásra és a hűvösebb valamint az esős idő ellenére is lelkesen indultak a Kóbor-ló tanyára.

Az első „hű de messze van” észrevétel után, gyorsan feltalálták a hely szépségét, a csendet, a nyugalmat, a barátságos kutyusok örömét, valamint az ott táborozó gyerekek lovas tudományát.

Az ebéd előtti időszakot kényelmesen üldögélve töltötték, miközben csodálattal nézték az apró gyerekek bátorságát, amint megülték a lovakat és rótták a köröket a hozzájuk képest nagy állaton. Visszaemlékeztek a régi időkre, hiszen sokuknak személyes emléke fűződött a lovakhoz, ehhez kapcsolódó eseményekhez. A jó levegőn kellemes környezetben észre sem  vették, már hogy az ebédidő is elérkezett. Az ebédet a házigazda biztosította, kemencében főtt tarhonyás krumplit és kalácsot szolgált fel. Rövid kávézás után következett a következő program, lovas kocsikázásra invitáltuk a 80-90 éves lakóinkat. Az első egy-két bátor kezdeményező után egyre többen vállalkoztak a nehéz felszállásra és egymást segítve, tolva-húzva lelkesen foglalták el helyüket a lovas kocsin, amely nem is tudta egy fordulóval elvinni az érdeklődőket. Vidám énekszótól lett hangos a határ, hiszen a csapat nagyon szeret énekelni és itt egyik ének a másik után jutott eszükbe a lovas örömére, aki szintén bekapcsolódott az éneklésbe és a végén megköszönte a sok szép nótát.

A délután elérkezésével vidáman, kicsit elfáradva élményekkel feltöltődve tértünk vissza a hétköznapokba és még napokig mesélve az itthon maradottaknak.

Köszönjük Szalai Józsefné a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány elnökének, hogy biztosította a kirándulás költségét, valamint Kerepeczki Magdolna intézményvezető asszonynak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta az intézményi autókat az utazáshoz.

A lakóink mosolya, köszönete és elégedettsége további erőt ad ahhoz, hogy olyan újabb lehetőségeket keressünk arra, hogy az otthonban élő idősemberek jól érezzék magukat és élményeket szerezzenek a hétköznapi nehézségek közepette.