Tehetséges pszichiátriai gondozottak kiállítása Szegeden

A Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ópusztaszeri Otthona és a Szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös rendezésében 2017. május 4-én került sor arra a kiállítás megnyitóra, amely az ópusztaszeri pszichiátriai intézmény ellátottjainak munkáit mutatja be 2017. május 4. – május 31. közötti időszakban. Az Ópusztaszeri Otthon életében mára már szinte hagyománnyá vált az a társadalmi akció, melynek minden évben más fórumot és helyszínt keresve rendez meg az intézmény vezetősége, azzal a céllal, hogy a pszichiátriai betegséggel élők alkotásainak bemutatásával csökkentse a betegekkel kapcsolatos előítéleteket, illetve bemutassák az alkotó munka jótékony hatását és a betegek művészi tehetségét.

Az idén a Szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár adott méltó helyszínt ennek a társadalmi érzékenyítési programnak. Biztosítva ezzel azt, hogy az alkotásokon keresztül lehessen megmutatni az érzelmek kifejezésének sokféleségét, akár rajzról, akár festményről vagy versről legyen szó. Az Internet térben láthatóak Varga Tibor golyóstollal készített egyedülálló alkotásai, illetve Miklós Anikó rajzai. A második emeleti olvasótérben pedig Oláh Józsefné, Lippai Imréné, Török Orsolya, Németh Anikó és Kristófné Katona Ibolya ellátottak versei olvashatóak.

A rendezvényt Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, majd  Kerepeczki Magdolna intézményvezető asszony ünnepi beszédében elmondta, hogy milyen fontosak ezek az események, hiszen céljuk a társadalom érzékenyítése. Ilyen rendezvények kapcsán a társadalom tagjai rálátást kapnak a mentális betegséggel élő személyek tehetségére. Ezt követően Simon Györgyi az ópusztaszeri intézmény részlegvezetője beszédében kiemelte, hogy fontosnak tartják az intézményben élők mentális állapotának javítását, képességeik szinten tartását.  A mindennapi életben rendszeresek a fejlesztőfoglalkozások, ahol az ellátottak gyakran kibontakoztatják tehetségüket, művészi hajlamaikat, melynek eredményét a kiállítás részben bemutatja. A beszédek között a kiállított versekből Kovács Mónika, a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Lakóotthonának ellátottja olvasott fel, ezzel is színesítve a megnyitót.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a SZTE Szociális Munka Tanszék oktatói és hallgatói, Dr. Avramov Katalin, Dr. Bálint Csilla ópusztaszeri otthon orvosai, valamint a Napsugár Otthon intézményeinek dolgozói és lakói. Emellett sok érdeklődő is betért a kiállításra.

A megnyitót követően a vendégek megtekinthették a kiállított rajzokat, illetve az emeleten kiállított verseket. A résztvevőknek lehetőségük adódott az alkotókkal is beszélgetni, hiszen ők is jelen voltak a rendezvényen. A kiállítás megtekintése után ajándék kulcstartóval és az ópusztaszeri intézmény konyhájában készült pogácsával és frissítővel látták vendégül a jelenlévőket a szervezők.

A rengeteg pozitív visszajelzés arra ösztönzi az intézmény vezetőségét és munkatársait, hogy továbbra is támogassák és buzdítsák az ellátottjaikat tehetségük fejlesztésére, amit egy év múlva ismét megmutathatnak a nagyvilágnak.

„Hiszen az alkotói világban nincsenek korlátok, önmagunk lehetünk, könnyebben ki tudjuk fejezni érzelmeinket, és nem utolsósorban kiszakadhatunk a valóságból.”

A szervezők köszönetet mondanak ezúton is a lehetőségért és a sok segítségért a Könyvtár igazgatójának, Palánkainé Sebők Zsuzsannának és Dobosné Brezovszky Anikónak az olvasószolgálati osztály vezetőjének.

 

Mentálhigiénés csoport