„Felismerés és az utána következő út – demenciáról orvosi szemmel”

A kisteleki Napsugár Otthon biztosította a helyszínét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány által szervezett rendezvénysorozat első előadásának február 3-án. A program címe:„Egyéni probléma közös segítség”- Élhető élet  a demencia árnyékában.

A rendezvénysorozat elsősorban a szellemi leépülésben szenvedő betegek hozzátartozói, ápoló gondozói részére nyújt segítséget mind a betegség felismerésében, mind az ő lelki egészségük védelmében.

Az eseményt Szalai Józsefné, A Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány elnöke nyitotta meg. Ismertette munkájukat, annak fontosságát a Napsugár Otthon ellátottjai életében. Kitért arra is, mennyire nagy jelentősége van a jelen pályázatnak. A felmérések alapján ugyanis a már lassan népbetegségnek számító demencia 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió embert fog érinteni. Megnyitóját egy történettel fejezte be, melynek külön kiemelte a tanulságát: „Az ember életében vannak olyan időszakok, amikor mindent elveszettnek érez, mert annyi rossz dolog történik vele. De az életnek minden negatív történésére van pozitív válasza! Mi is ezért a pozitív válaszért jöttünk ma ide.”

Ezt követően Kerepeczki Magdolna, a Napsugár Otthon igazgató asszonya köszöntőjében arról beszélt, munkája során látja, milyen nehézséget jelent a családoknak, ha szerettüknél szellemi leépülés tényével szembesülnek. Az egyre súlyosbodó állapotokat gyakran a család nem, vagy csak nehezen tudja kezelni. Elmondta, „az idős emberek hozzátartozói sokszor nem rendelkeznek elég ismerettel ezen állapotok hátterével, kialakulásával, kezelési lehetőségeivel kapcsolatban. Bizonytalanok abban, hogyan próbáljanak meg megfelelő életkörülményeket teremteni a demenciában küzdő rokonuknak.” „ A kialakult helyzet hosszú távon megviseli az egész családot, mind a családtagot, mind az idős személyt, hiszen ő is érzékeli a változást.”

A bevezetők után került sor Dr. Kasznár Tóth Ildikó pszichiáter doktornő előadására „Felismerés és az utána következő út” címmel. A doktornő bemutatta a betegség fajtáit, súlyossági fokait, tüneteit, kezelési lehetőségeit. Egyszerű, érthető szavakkal magyarázta el az egyes betegség típusok felismerhetőségét, gyakorlati példákkal illusztrálta a tüneteket. Hangsúlyozta, nagyon fontos a korai felismerés.

A folytatásban a Napsugár Otthon munkatársai, Mencser Nóra és Fekete Ferencné példákkal szemléltetve foglalta össze, hogy a demenciában szenvedő betegek számára milyen fontos a napi szintű foglalkoztatás. Az egyszerű feladatok elvégeztetésével, beszéltetéssel a betegek mentális állapotromlása lassítható, szinten tartható. Hozzátették, nagy szerepe van a dicséretnek, a biztató szavaknak is, valamint az alapvető szükségletek kielégítése mellett cél az emberi méltóság megőrzése.

 

A városból és a környékéről több mint hetven fő érdeklődött a program iránt és fejezte ki köszönetét azért, hogy e témát volt, aki felvállalta és nyíltan beszélt róla, hiszen ahogyan a doktornő az előadásában is említette, e betegség típust inkább titkolják az érintettek, és a késői orvosi ellátás már nem tud úgy segíteni, mint ahogyan az egy korai felismerés stádiumában még megtehető.

A rendezvény végén Mucsiné Sisák Ágnes önkéntes program felelős tájékoztatta a jelenlévőket a programsorozat további előadásainak időpontjairól, és meghívta az érdeklődőket a következő rendezvényekre is, ahol február 16-án „Lelkünk egészsége védelmében” dr. Tóth Éva pszichológus tart előadást. Március 2-án Dr. Petróczi Erzsébet pszichológus „Kommunikáció a gyakorlatban-a demenciában szenvedő és a gondozója” címmel a demens beteggel való kommunikáció lehetőségeiről nyújt gyakorlati tanácsokat, majd március 22-én „Közös problémák- Közös út keresés”kerekasztal beszélgetés lesz a témával kapcsolatban.

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány