Paprikás krumpli főzőverseny

A Napsugár Otthon Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthona felhívást intézett a társintézményei részére (Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona, Mórahalmi Idősek Otthona, Szivárvány Szakosított Szociális Otthona és Ásotthalmi Fogyatékos Személyek Részlege) bográcsos paprikás krumpli főzőversenyen való részvételre.

A cél az volt, hogy a különféle profilú intézmények ellátottjai és munkatársai közös programon vegyenek részt, ezáltal alkalmat adva új kapcsolatok kialakítására, ismerkedésre, barátkozásra bővítve szociális hálójukat.
A rendezvényre 2014. 05. 23-án került sor az ópusztaszeri intézmény parkjában. Intézményenként öt fős csapatok (ellátottak és dolgozók) mérték össze tudásukat. A verseny kiírása csak paprikás krumpli elkészítésére irányult. Minden csapat maga dönthette el, hogy ezen belül milyen egyéb kiegészítőket használ. Volt aki gombával, volt aki galuskával, füstölt oldalassal illetve krinolinnal gazdagította menüjét. Az ízek és a felhasznált alapanyagok tekintetében előjöttek a más földrajzi helyszínek gasztronómiai sajátosságai.
A zsűri tagjai a csapatok által kinevezett ellátottakból állt, akik nagy szakértelemmel kóstolták és pontoztak az elkészült bográcsosokat.
A zsűri értékesésnél külön kihangsúlyozta a mórahalmi homoki krumpli, a vásárhelyi fűszerezési sajátosság vagy például a ruzsai gombás paprikás krumpli ízletességét. A döntés mégis egyöntetű volt, minden csapat első helyezett lett, mivel mindenki nagy megelégedettséggel és jó ízűen fogyasztotta el a készített ételt.
Míg a csapatok főszakácsai főzetek, a többi részvevőnek lehetősége volt az árnyas fák alatt kuktát ábrázoló fakanál bábok készítésére illetve gyufás skatulyába elhelyezett különféle magvak (lencse, mák, lenmag) hanga lapján való felismerésre. A bátrabbak szaglás, ízlelés alapján fűszereket is kipróbálhattak, valamint kvíz játék keretén belül a különböző országok ételkülönlegességeire és a magyar konyha jellegzetességeinek felismerésére vállalkozhattak.
A jó ebéd elfogyasztása után a szervezők a csapatokat emlék fakanállal jutalmazták, valamint frissen sült pogácsával kínálták.
Kerepeczki Magdolna Igazgató Asszony az általa felajánlott és felszolgált sütemény kíséretében köszönte meg a szervezők és a versenyzők munkáját. Folytatásra buzdította az intézményeket, mert szükség van ilyen és hasonló rendezvényekre. Kiszakadva a hétköznapok egyhangúságából feltöltődésre ad lehetőséget mind az ellátottak, mind pedig az őket gondozó munkatársak részére.
Ezen a napon mindenki jól érezte magát. Az ellátottak felszabadultak voltak és egy mosollyal az arcukon tértek haza.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük