Az érzékenyítő napról néhány sorban

Intézményünk életében először került megrendezésre a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány a NEA-TF-19-Ö-V-0230 pályázat támogatásával 2019. szeptember 24-én kedden, nyitott kapu keretében az „Érzékenyítő nap” programunk.  Bemutatni szándékoztunk az itt élők mindennapi életét, illetve annak egy kis szeletét, az idelátogató érdeklődőknek. Célunk az volt, hogy a körülöttünk lévő emberekkel, megismertessük a fogyatékkal élők helyzetét, apró örömeinket, és a nehézségeinket, ezzel is elősegítve az empatikus gondolkodást felénk.

A nyitott kapu programunk hosszas és alapos előkészületi munkálatok után valósulhatott meg. Meghívásainkat, személyesen, postai úton, elektronikus úton, és telefonos egyeztetés alapján tettük. A visszajelzések alapján arra lehetett következtetni, hogy jelentős érdeklődőre számíthatunk majd. Ennek megfelelően készítünk fel.

A megnyitón kb. 70 fő volt jelen és az egész napos rendezvényünkre közel 100 fő látogatott el. A megjelent vendégek között köszönthettük többek között a Gál Ferenc Főiskoláról Kozma Gábor rektor urat, Dr. Petróczi Erzsébetet és a főiskola néhány hallgatóját, a Szegedi Tudományegyetem Szociális Képzési Karáról Héderné Dr. Berta Edina dékán asszonyt, Dr. Vida Anikó tanszékvezető asszonyt és az egyetem néhány hallgatóját, továbbá  a Szegedi Tudományegyetem Ápolási Tanszékéről Boros Edit oktatót, a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánközszolgáltatási Irodáról Novkov Veszelinka irodavezetőt és munkatársait. A Nem Adom Fel Alapítvány képviselőjét, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületétől Vincze Andreát és munkatársait, az Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezetétől Jenei Klárát és munkatársait, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézményének vezetőjét Váradi Juditot és munkatársait, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületétől Balla Anna Mária elnök asszonyt és munkatársait, a  Halmozottan Sérültek Csongrád Megyei Szülőszövetségétől érdeklődő szülőket, a Vedres Utcai Bóbita Bölcsőde vezetőjét, a Gregor József Általános iskola egyik pedagógusát és 7. osztályos tanulóit.

Az eddigi visszajelzések alapján elmondható, hogy az érzékenyítő napunk sikeres volt, az ide- látogatók bepillantást nyerhettek az otthon életébe. A foglalkozásokon az ellátottak aktívan részt vettek, jól érezték magukat, az interaktív foglalkozás is sikeresnek volt mondható.

Az érzékenyítő nap rendezvényünk elérte a célját, az idelátogatók megismerhettek minket, és reményeink szerint, empatikusabban fognak ránk tekinteni ezután.

Köszönetet mondunk a résztvevőknek, hogy elfogadták meghívásunkat, a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány kuratóriumának a támogatásért.