Népzenei Találkozó Kisteleken

Mára már hagyománnyá vált, hogy Kisteleken megrendezésre kerül a népzenei találkozó. Érkeztek északról és délről érkeztek Jásszentlászlóról, Földeákról, Balotaszállásról, Apátfalváról, Dorozsmáról, Szentesről, Csólyospálosról, Öttömösről, Szegedről, Szankról és nem utolsó sorban a meghívó kisteleki citerabaráti kör szóval igazi csemege ezen a találkozón részt venni. „Népzene” talán nem is kell megmagyarázni mit is jelent. De a mi esetünkben kicsit talán többről szól. Szakmai és baráti kapcsolatok születnek és ez össze is kovácsolja a rendezvényen résztvevőket.

A fellépő együttesek részt vesznek szakmai minősítéseken Többen voltak Orosházán a KÓTA minősítésen, ahol a Kistelekiek aranyminősítés részesei lehettek. Részt vettek mezőtúri Nemzetközi Citerafesztiválon, ahol az unicum kategóriában II. helyezést értek el.

A citerazenekart támogató lelkes összefogásnak részesei voltak 2019.augusztus 3-án a Napsugár Alapítvány önkéntesei az együttes tagjai, a zenekart segítő barátok, családtagok, akiknek ezúton is köszönetet mond a zenekar vezetője. A nagymértékű égi áldás sem tudta kedvét szegni a zenét szerető fellépőknek és hallgatóknak.

Az előadás a „ Süss fel nap” spontán éneklésével kezdődött, melyet zengő hangon a közösen énekelték a résztvevők.

„Minden perc ezer és ezer lehetőséget nyújt arra, hogy a jóra, a szépre, a nemesre, a minket gazdagítóra használjuk fel. Csak nyitott szem kell hozzá – és egy kis bátorság, hogy megragadjuk ezt a pillanatot!”

 Néhány évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy lassan egy emberöltőn át sikerül „életben tartani”, népszerűvé tenni Kisteleken a Citerások találkozóját a zenét és a zenekart kedvelőkkel.

A rendezvényt Nagy Sándor Polgármester nyitotta meg, majd Szalai Józsefné köszöntötte be a fellépőket.

Egy-egy ügyért való összefogás sokféle lehet. Van úgy, hogy emberek milliói állnak ki egyetlen cél érdekében, de van, hogy csak egy kisebb csoportok akarják megmutatni, mire képesek. Ilyen összefogásnak voltunk részesei a citerás bemutató szervezésekor.

Akik részt vettek, akármilyen egyszerű emberek is legyenek, azt adják tovább, amit ők is örökségbe kaptak. Saját belső identitás van a lelkükben. Kodály korában a zene még mindennapos életelem volt. Sokan a természetes mindennapi életükből hoztak el egy darabot a zenéjükkel együtt. Elmondhatjuk, hogy a hagyományőrzés már nem csak az idősek dolga, kezd a fiatalok között is tért hódítani. Egy ősi ír áldással köszöntöttük a fiatalokat és tanítóikat.

Áldott legyen a szív, mely hordozott,

És áldott legyen a kéz, mely felnevelt

Legyen áldott eddigi utad,

És áldott legyen egész életed.

Áldott legyen a mosolyod,

Légy vigasz a szenvedőknek.

Légy te áldott találkozás

Minden téged keresőnek.

A támogatóknak köszönjük a segítségét Kistelek Város Önkormányzata , Napsugár Otthon, Vígh Sándor és neje, Probat Kft, Kucsoráné és Társa Kft, Lócskai József és neje köszönjük a támogatását, amellyel emelték az est színvonalát.

Kistelek, 2019.08.08.

Szalai Józsefné