Így várjuk a Karácsonyt!

Karácsonyi ünnepség a Napsugár Otthonban

A december a Napsugár Otthonban minden évben a karácsonyi készülődés hónapja. Az ünnepet az adventi készülődés, az intézmény karácsonyi hangulatba öltöztetése, valamint az ünnepi műsor próbái előzik meg. Az ünnep érkezésére igazi karácsonyi hangulatba kerül lakó, dolgozó egyaránt.
Így történt ez ebben az évben is. Mire az ünnepi műsorra került sor (december 19-én), már állt a közös erővel feldíszített karácsonyfa is.

Az ünnepi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Szalai Gabriella a Csongrád Megyei Kormányhivatal Kisteleki Járási Hivatal hivatalvezetője, Sejben József képviselő, Vicsek János a Kisteleki Egészségfejlesztési Iroda vezetője, valamint az Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon intézményvezető ápolója és Lakóotthon vezetője is. Az előadást Kerepeczki Magdolna mb. intézményvezető nyitotta meg. Megköszönte az egész éves munkáját azon ellátottaknak, akik egész évben aktívan részt vettek az intézmény működésében azzal, hogy portaszolgálatot láttak el, gondozták a kertet, vagy konyhai előkészítői feladatokban segítettek. Szintén köszönetét fejezte ki annak a hozzátartozónak, akinek a segítségével 3 db fürdető szék vásárlására nyílt lehetőség.
Szalai Józsefné a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány elnöke 30 db kerti széket, valamint szaloncukrot ajándékozott az ellátottak részére és megköszönte a pénzadományokat, melyek hozzájárultak az Alapítvány működéséhez.
Majd következett az ünnepi műsor, melynek első részében a Kollázs Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai lelket melengető zeneszámokkal kedveskedtek a jelenlévőknek Czirok Zoltán tanár úr vezetésével.
Ezt követte az intézmény lakóinak és dolgozóinak a műsora, amely a régi idők karácsonyi készülődését elevenítette meg. Felidőződött többek közt az a néphagyomány, hogy a karácsonyi asztal alatt is elkészítésre került a „családi betlehem”, szalma, termények és kisebb szerszámok elhelyezésével vagy a „ jelképes család” által közösen elfogyasztott alma, mely útirányt mutat a családtagoknak arra az esetre, ha elhagyják a családi fészket, vagy a vesszőhordó munkapásztor megvesszőzésével elűzték a betegséget, a rontást a háznépéről.
A nézők meghatódva nézték a jelenetet, mivel emlékek ébredtek, felidézve ezzel gyerekkoruk karácsonyait.
A műsort a hit, a béke, a szeretet és a remény „gyertyái” zárták, miszerint „Gyermekként keressétek a Békét! Kamaszként se feledjétek a Hitet! Felnőttként ne tagadjátok meg mástól a Szeretetet!” Ameddig a remény gyertya lángja ég addig a többi gyertya sem alszik ki!
A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartozik még a december 24-én a lakók köszöntése, ahol a mentálhigiénés munkatársak meglátogatták a szobáikban lakókat apró ajándékkal kedveskedve. Végül a közös éneklés sem maradt el.

Mentálhigiénés csoport