Ősz a Napsugár Otthonban az Idősek Hetének jegyében

A rendezvénysorozaton alkalom nyílt arra, hogy az ellátottak és a dolgozók is megmutathassák a nem hétköznapi oldalukat.

2021. október 7-én tartottuk meg a Csongrád-Csanád Megyei Napsugár Otthonban Kisteleken a Napsugaras Idősek Napját. Kerepeczki Magdolna intézményvezető asszony távollétében is sok szeretettel és szívből köszöntötte az időseket és vendégeinket, melyet Boldizsár Vera vezető ápoló tolmácsolt nyitóbeszédében.  Ahogyan fogalmazott: „A csodálkozást soha ne feledd! Akard a szépet, a jót mindig megtedd! Bölcsek aranyának mágnese a lelked.” Szepes Mária forgatókönyvírótól való idézet talán sokkal inkább igazabb ma, 2021-ben az idősek világnapját ünnepelve. E folyamatos járványügyi helyzetben helytállva is a legfontosabb egymásra figyelnünk, a lelkünkkel fordulnunk az idősek felé. Ezért is fektettünk hivatásszeretetből nagy hangsúlyt, hogy megszervezzük az idősek hetét.

A rendezvénysorozat mi mással is kezdődhetett volna, mint a szív küldi napsugaras rádióműsorával. Az előzetes bejelentkezések nyomán több mint 30 sláger, dal, operett vagy akár mulatós nóta szólt a hangszórókból hétfő délelőtt. A hozzátartozók e-mailben érkezett üzenetei mellett a dolgozók és az ellátottak kedveskedtek egy-egy szívhez szóló, vagy épp vidám zeneszámmal. Természetesen volt, aki örömmel hallgatta és volt, aki örömében még táncra is perdült!

A kedden nyílt Kreatív kiállítást Kerepeczki Magdolna intézményvezető asszony nyitotta meg, ahol hozzátartozó mellett ellátottaink és dolgozóink is megmutathatták másik, nem hétköznapi oldalukat is. A gyöngyszemes képek, festmények, grafikák, fotók, versek mellett színpompás subázás, hímzés, horgolás és mézeskalácsok voltak megtekinthetőek.

A kisteleki Szent István Király Plébániával való több éves jó kapcsolatnak köszönhetően szerdán az idősek világnapja alkalmából Amanso Brendan Chika káplán tartott ünnepi szentmisét az otthon kápolnájában.

Az idősek hetének megkoronázásaképpen csütörtökön ünnepi műsorunkkal készültünk. A köszöntők sora Czibik Norbert András Főigazgató úr gondolatainak felolvasásával kezdődött, melyet idősek világnapja alkalmából fogalmazott meg. Kistelek város nevében Sejben József képviselő, a Kisteleki Óvoda, Bölcsőde és Mini Bölcsőde igazgatója mondta el ünnepi gondolatait. Szalai Józsefné, a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány elnöke szívhez szólóan verssel készült beszédében, akinek több éves áldozatos munkáját egy csokor virággal köszöntük meg. Meghívott vendégeink közül Antal Imre a Kisteleki járás katolikus plébánosa, Rácz Zoltánné Bukor Anita a Kisteleki Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskolát képviselve Szombathelyi Ágnes igazgató asszony és Horváth Ágnes igazgatóhelyettes asszony, valamint Sándor Györgyné, az előző üzemeltetési koordinátor, és a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány tagja tisztelték meg jelenlétükkel ünnepségünket.

*Dr. Krizsán Tibornak, az intézmény orvosának pedig immár 26 éves munkáját köszöntük meg, mellyel segítette intézményünket. Szakmai tapasztalatait megosztva, mindenben számíthattunk rá a koronavírus járvány ideje alatt is. Távollétében (egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni ünnepségünkön) felesége, Dr. Krizsán Tiborné képviselte. Ezután a 98 éves Tószegi Györgynét legidősebb női ellátottként, a 101 éves Machnitz Andrást a legidősebb férfi ellátottként köszöntöttük. Borsos Mihálynét, a leghosszabb ideje itt lakónkat egy ajándékcsomaggal köszöntöttük.

Fontosnak tartjuk e jeles napon megköszönni a munkaterápiában részt vevőknek a közösségben végzett tevékenységüket. Ők azok, akik fáradhatatlanul, napi rendszerességgel segítik a munkánkat: Csikós Istvánné, Gombos Mária Magdolna, Győrffy Mária, Kádár Németh Antalné, Kakuszi Zoltánné, Malmos Sándorné, Martonosi Jánosné, Szabó Mihályné, Szász Sándor és Rácz Sándorné.

A megindítóan elmondott versekből kaptunk tanácsot, hogy hogyan is maradhatunk örök fiatalok a lelkünkben. Boldizsár Vera vezető ápoló egy kis csapatot kovácsolt össze, akik a jelnyelv segítségével meghatóan kísérték Bródy János: Mit tehetnék érted című dalának feldolgozását, Csuja Imre előadásában. Lázár Ervin „Nagyapa meg a csillagok” meséje elevenedett meg modern feldolgozásként rajzolva, felolvasás kíséretében.

A Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskolából a Bábabokra Néptáncegyüttes Seprence csoportja érkezett hozzánk egy fergeteges néptánc koreográfiával, Szathmáry Éva gyermektáncoktató vezetésével.

Vidám perceket csempészve egy házasság titkos receptjéből következett néhány pillanatkép. Záray Márta és Vámosi János „Csitt, csak most maradj csendben” horgászdalának sajátos néma játékában.

A műsor zárásaként Ihász Gábor szerzeményét a „Múlnak a gyermekévek” slágerét dogozóink kórusa énekelte el gitár kísérettel.

Ünnepi műsorunk végéhez érve Baloghné Menyhárt Melinda intézményvezető helyettes az általunk készített ajándékokat adta át vendégeinknek, az osztályvezető kollégák pedig idős ellátottainknak. A konyhások által készített sütemény mellé pedig teát szolgáltunk fel. Aki tehette, és nem látta még a kiállítást, meginvitáltuk, hiszen 9 kiállító remekműveiben gyönyörködhetett.

A hét záró akkordjaként pénteken a kicsit szomorkás őszi idő sem vette el 20 ellátottunk kedvét egy városnéző sétától. A kisteleki plébánia ismét segítségünkre volt, így legelső állomásunk a Szent István király-templomba vezetett. Természetesen a kisteleki piac ilyenkor kihagyhatatlan program! A visszafelé úton a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány támogatásával a Zefír cukrászdában választhattak lakóink szem-szájnak ízletes süteményeket!

Itt köszönnénk meg minden dolgozó segítségét, hogy velük együtt válthattuk valóra intézményünkben az idősek hetének program napjait. S hálásan köszönjük most is, a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány támogatását is.